, ,

Kurz vaření Vietnamské kuchyně


Dnes jsem se zúčastnila kurzu vaření Vietnamské kuchyně, a jelikož jsem ještě plná dojmů a zážitků tak vám to hned musím napsat. Kurz vedl úžasný Lukáš Neckář a na menu byla tato jídla:



S přítelem milujeme vietnamskou kuchyni a tak jsme se moc těšili, co se na kurzu naučíme. Lukáš nás hned přivítal a provedl školou vaření. Celkem nás na kurzu bylo cca 10. Před námi již byly připravené suroviny které se používají pro tradiční Vietnamské pokrmy. Na začátek jsme se dozvěděli co vše se dává do Pho Bo polévky. Překvapivě se přidává stejný poměr cukru a soli, což je pro vietnamskou kuchyni typické. Musím upřímně říci, že jsme uvařili nejlepší Pho Bo co jsem kdy jedla. Byla poměrně dost mastná (šťávu pustily hovězí morkové kosti) a dokonale ochucená. V kombinaci s chilli, limetkou a čerstvým hovězím masem, které se v polévce samo dovařilo, to byl úžasný chuťový zážitek!
Následovalo vyrábění jarních závitků. Doma jsem již závitky několikrát zkoušela a proto jsem se těšila na srovnání mého postupu s tím autentickým. Zdokonalila jsem si techniku balení závitků a vyzkoušela nové kombinace např. krevety s čerstvými bylinkami. Také jsme si vytvořili skvělé pikatní omáčky - jednoduchý základní recept je vymačkat půlku limetky, přidat půl lžíce cukru, lžíci rybí omáčky (z ančoviček, soli a opět cukru) a dvě lžíce vody. Tento základní recept na omáčku lze poté kombinovat s chilli, česnekem, zázvorem - na fantazii se meze nekladou. Potraviny, které my chápeme jako hlavní chod, jsou v podstatě nedochucené, tudíž omáčky hrají opravdu důležitou roli. Například závitky neobsahují žádná koření či dochucovadla a různou kombinací omáček si můžeme měnit jejich chuť.
Jako další chod jsme dělali syčící placku s bůčkem, nudlemi, zeleninou a pečeným karbanátkem ochuceným chili. Velmi mě překvapilo že Vietnamci používají bůček, ale musím uznat že tomu dodal pořádné volume! Celkově byla tato kombinace velmi povedená a moc mi to chutnalo. 
Nesmím zapomenout na koktejl s čerstvým mangem, který se vyrobil přidáním jogurtu a kokosového mléka. Byl to naprosto výtečný dezert, který mě ohromil svou jemně nasládlou chutí. 
Během celého kurzu jsme měli co dělat abychom všchno snědli a na závěr jsme si ještě odnášeli v krabičkách jídlo s sebou. Měli jsme štěstí že se na kurzu sešla super parta lidí a také Lukáš Neckář, který byl úžasný průvodce a bavič po celou dobu vaření. Tento kurz maximálně doporučuji, nejen že se tam naučíte Vietnamské speciality a skvěle se najíte, ale také se dozvíte takové zajímavosti jako že nejčastější Vietnamské jméno je v překladu Hana Nováková :). Odkaz na kurz najdete ZDE.

Moc děkuji za pozvání na kurz od školy vaření ChefParade, ráda se k vám zase podívám. S láskou Simi

Poctivě navařeno a snědeno





Příprava a vaření